Asiantuntija kaipaa diabeteksen ehkäisyyn ryhtiä, "rahaa palaa väistämättä"

27.10.2017

Markku Saraheimo pelkää, että diabeteksen hoitokin heikkenee, jos tyypin 2 yleistymistä ei kyetä hillitsemään.

Diabetologi Markku Saraheimo uskoo yhä, että diabetes on voitettavissa, vaikka kehitys vie väärään suuntaan. Huolta lisää hoidon asema sote-uudistuksessa. Varsinkin ehkäisytyön merkitys näyttää hänen mielestään unohtuneen.

”Sotessa ei ole ajateltu kroonisia sairauksia riittävästi. Kannattaisi kuunnella asiantuntijoita, jotka ovat näitä ehkäisymalleja rakentaneet. THL:ssä on tietoa ehkäisyn vaikutuksista”, Saraheimo vinkkaa.

Suomessa olisi hyväksi koettuja menetelmiä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn sekä hoitokäytäntöjä, mutta niitä ei saada leviämään. Kokonaisvaltainen näkemys puuttuu, Saraheimo tulkitsee.

”Moni menetelmä olisi jaettavissa ilman suuria kustannuksia. Ehkäisyn hyödyt eivät näy hetkessä, mutta ne näkyvät. Siihen voi varautua.”

Liian kallis sairaus

Joulukuussa järjestettävän diabetesfoorumin päätapahtuman teemana on se, että diabetes on liian kallis sairaus jättää hoitamatta. Lisäsairaudet kolminkertaistavat diabeteksen hoidon kustannukset.

”Diabetes ei ole vain sokeri-, vaan ennen kaikkea valtimotauti. Ja se vie hengen. Jos sokeria ei hoida, lähtee näkö ja elämän laatu romahtaa. Ei ole vaikeampaa hoitoa kuin verensokerin hoito. Verenpaineen ja kolesterolin hallinta on helpompaa.”

Tähänkin, yksilölliseen hoitoon, Saraheimo kaipaa kokonaisvaltaista näkemystä. Hoito onnistuu keskitetysti terveyskeskuksissa, joissa on riittävästi diabeteshoitajia ja hoitotiimillä yhteinen toimintaohje.

”Diabeteshoitajille pitää antaa työrauha toteuttaa hoidon ohjausta. Se vaatii aikaa ja rahaa, mutta raha tulee moninkertaisesti takaisin. ”

Liian moni sairastuu

Pian diabetes alkaa olla liian kallis sairaus myös hoidettavaksi.

”Tiedämme, ettei yhteiskunnalla ole varaa hoitaa tällä nousukäyrällä olevaa diabeteksen ilmaantumista hyvin – siis niin, ettei komplikaatioita tulisi. Rahaa palaa väistämättä vuosi vuodelta enemmän.”

Näitä samoja teemoja Saraheimo on toistellut pitkään, vuodesta 2012 myös diabetesfoorumin puheenjohtajana. Pientä edistystäkin on tapahtunut. Pitkän sokerin, HbA1c:n, hyväksyminen diagnostiikassa on tuonut hoitoon tyypin 2 diabeetikoita entistä varhemmin. Toisaalta tuhannet voisivat välttää sairastumisen tai ainakin siirtää sitä myöhemmäksi, jos ehkäisy toimisi paremmin.

”Meidän on entistä tarkemmin ja huolellisemmin mietittävä, miten jo nykyisen tiedon perusteella voimme hillitä diabeteksen ilmaantumista.”

Sairastuneille pitäisi taata hyvä hoito – ei vain sellainen, johon heillä on varaa.

”Näin diabetologin näkökulmasta soisin tyypin 2 diabeetikon alkuhoidon määräytyvän tarpeen mukaan ja perustuvan enemmän muihin muotoihin kuin insuliinipistoksiin. Minullakin on potilas, joka on insuliinihoidolla vain sen takia, ettei hänellä ole varaa ostaa minkäänlaisia tabletteja.”

Tyyppi 1 yleistyy eikä ehkäisyä ole

Tyypin 1 diabetesta ei voida estää, ja sekin on lisääntymässä. Yksi elämän tärkeimmistä taitekohdista on se, kun lapsuudessa sairastunut diabeetikko siirtyy murrosiän jälkeen aikuisten poliklinikalle. Tähän pitäisi Saraheimon mukaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

”Suomalaisen tyypin 1 diabeetikon keskimääräisen verensokeritason soisi vielä selvästi laskevan. Tähän tarvitaan lisää hoidonohjausta ja diabeteshoitajia”.

Ilmoittaudu diabetesfoorumiin

Lisää aiheesta:

Kohti tuloksellisempaa diabeteksen ehkäisyä

Näin voitetaan tyypin 1 diabetes

Diabetes tarvitsee jatkuvaa ehkäisyä

Markku Saraheimo vaatii diabeteshoidon keskittämistä

Diabeetikon kannattaa syntyä Ruotsiin

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »