Diabetesfoorumi tuo huippututkijan Suomeen

06.03.2014

Kansallinen Diabetesfoorumi kokoaa taas toukokuussa alan vaikuttajat Finlandia-taloon ja tuo tapahtumaan todellisen huippunimen. Pääpuhujana on Lundin yliopistosairaalan diabeteskeskuksen johtaja, professori Leif Groop.

Suomen kansainvälisesti arvostetuin diabetestutkija, professori Leif Groop Lundin yliopistosairaalasta, tulee puhumaan Kansallisen Diabetesfoorumin päätapahtumaan Finlandia-taloon. KUVA: KENNET ROUNA

Kansainvälisesti arvostettu Groop on tällä hetkellä tunnetuin suomalainen diabetestutkija. Hänen esityksensä aihe "Diabetesepidemia - evoluution syytä?" viittaa siihen, että ihminen on muokannut elinympäristöään nopeammin kuin on siihen fysiologisesti sopeutunut. Yksi seurauksista on lihavuuden lisääntyminen.

"Tyypin 2 diabetes on perimän ja ympäristön törmäyksen syy, perimä määrää miten reagoimme ympäristön muutoksiin. Emme tienkään voi muttaa perimää, mutta voimme vaikuttaa ympäristöön. Tämä vaatii sekä henkilötason että yhteiskuntatason muutoksia", sanoo Groop.

Elintapoja muuttamalla tyypin 2 diabetesta voitaisiin ehkäistä tehokkaasti ja torjua sairauden yleistyminen. Yksinkertaisuudestaan huolimatta ratkaisu on haastava. Toisaalta myös lääketiede kehittyy. Groop uskoo, että kymmenen lähivuoden aikana potilaan omat kantasolut voivat parantaa tyypin 1 diabeteksen ja myös parannuskeinoja tyypin 2 diabetekseen päästään testaamaan.

Diagnostiikkaan oma "GPS"

Genomitutkimuksen nopeutuminen ja halventuminen tuo diagnostiikkaan uusia mahdollisuuksia. Groopin mukaan potilaalle pyritään kehittämään "jonkinlainen GPS", joka määrittelisi diabeteksen alaryhmät, lisäsairauksien riskit ja hoidon.

"Nyt pystymme tekemään sellaista, mistä aikaisemmin vain haaveilimme. Pystymme näkemään diabetikkojen koko genomin ja sen, miten se poikkeaa diabetesta sairastamattomien genomista. Se ei vielä tarkoita, että myös ymmärtäisimme sen, mutta ehkä näkeminen on ymmärtämisen edellytys."

Groopin tutkimukset ovat lisänneet ymmärrystä tyypin 2 diabeteksen perusmekanismeista. Hän on keskittynyt erityisesti diabeteksen geneettisen taustan selvittämiseen. Vuonna 2012 hän sai lääketieteen Anders Jahre -palkinnon, jota pidetään tiedemaailmassa Nobelin jälkeen arvostetuimpana tunnustuksena.

Suomessa hän johtaa Botnia-projektia. Groopilla on myös Helsingin yliopistossa Suomen Akatemian rahoittama viisivuotinen FiDiPro-professuuri (Finnish Institute for MOlecular Medicine), joka myönnetään ansioituneille huippututkijoille. Tammikuussa hänelle myönnettiin Matti Äyräpää -palkinto.

Ehkäisy, hoito ja potilaan asema teemoina

Kolmatta kertaa järjestettävä Kansallinen Diabetesfoorumi on tänä vuonna muutenkin erittäin korkeatasoinen. Teemana on "Geenit, elintavat ja hoito – kuinka diabetes voitetaan", joka jakatutuu sairauden ehkäisyyn, hyvään hoitoon ja potilaan yhteiskunnalliseen asemaan.

Lasten ja nuorten elintavoista puhuu muun muassa projektipäällikkö Auli Pölönen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Aiheesta järjestetään myös pöytäkeskustelu yleisön kesken.

Parhaista käytännöistä on esimerkkinä Espoon diabetesklinikka, jota esittelee erikoislääkäri Suvimarja Aranko. Potilaan oikeuksista ja velvollisuuksista käytävään pöytäkeskusteluun osallistuvat Sitran vanhempi neuvonantaja Madis Tiik, EK:n ylilääkäri Jan Schugk, potilas ja vapaa toimittaja Erkki Alanko, Terveysturvan tutkimuksen päällikkö Hennamari Mikkola, Helsingin yliopiston professori Johan Eriksson ja Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen.

Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat kansanedustajat Marjo Matikainen-Kallström ja Outi Alanko-Kahiluoto eduskunnan diabetesryhmästä.

Varaa paikkasi tilaisuuteen tästä

KDF 2014 -seminaariohjelma

Lue Diabetes-lehden haastattelu Leif Groopista

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »