Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat

20.11.2017

Tampereen yliopiston ja Karoliinisen Instituutin tutkijat ovat näyttäneet, että enterovirusrokote suojaa prekliinisissä kokeissa hiiriä viruksen aiheuttamalta tyypin 1 diabetekselta.

Tutkimuksessa käytetty rokote sisälsi enteroviruksen, jonka on laajoissa kliinisissä tutkimuksissa havaittu liittyvän tyypin 1 diabeteksen syntyyn. Yleinen virus on yleinen aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisen taudin.

Se voi kuitenkin hakeutua myös haimaan ja sen insuliinia tuottaviin soluihin. Varsinkin pienet lapset ovat alttiita viruksen vaikutuksille.

Tällä hetkellä ei ole saatavilla rokotetta, joka suojaisi ihmisiä tyypin 1 diabetekseen liitetyiltä enteroviruksilta. Tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa, että on mahdollista estää viruksen aiheuttama diabetes rokotteen avulla. Rokote suojasi hiiriä myös muilta viruksen aiheuttamilta kudosvaurioilta, eikä se aiheuttanut sivuvaikutuksia.

”Nämä lupaavat tulokset osoittavat, että rokote suojaa hiiret täysin viruksen aiheuttamalta diabetekselta ja osoittavat, että rokotteen avulla on mahdollista selvittää enterovirusten merkitystä tyypin 1 diabeteksen synnyssä ihmisissä”, toteaa professori Malin Flodström-Tullberg Karoliinisesta Instituutista, jonka ryhmä oli vastuussa eläinkokeista.

Tutkimusryhmä uskoo rokotteen mahdollisuuksiin. Käytetty teknologia mahdollistaa myös usean enteroviruksen sisältävän rokotteen valmistamiseen. Tulokset ovat tärkeä askel kohti ihmisillä tehtäviä rokotetutkimuksia.

"Tällaista rokotetta valmistetaan parhaillaan Vactech Oy:n ja sen yhteistyökumppanin, yhdysvaltalaisen Provention Bio:n toimesta”, kertoo professori Heikki Hyöty, yksi tutkimusryhmän jäsenistä.

Yhteys diabetekseen vahvistettava riskiryhmillä

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Karoliinisen Instituutin kanssa, ja sitä ovat tukeneet Tekes ja Svenska Barndiabetesfonden. Tekesin rahoittamaan Therdiab-konsortioon osallistuu useita suomalaisia bioalan yrityksiä.

Tyypin 1 diabetes on lisääntynyt voimakkaasti maailmanlaajuisesti, mutta sen aiheuttajaa ei tunneta. Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia viruksia, ja niiden on arveltu olevan yksi todennäköinen tekijä.

Tutkimuksessa Stone ym. osoitavat, että prototyyppirokote estää enteroviruksen aiheuttaman diabeteksen hiirissä. Tällaista rokotetta voitaisiin käyttää riskiryhmien suojaamiseen virusinfektioilta diabetesyhteyden selvittämiseksi. Jos jatkotutkimukset vahvistavat virusten merkityksen taudin synnyssä, voitaisiin rokotteella estää osa tulevaisuuden tyyppi 1 diabetestapauksista.

Tyypin 1 diabetes on lasten yleisin krooninen sairaus. Suomessa ja Ruotsissa on suurin diabeteksen esiintymistiheys maailmassa; useampi kuin 1/200 kärsii tyypin 1 diabeteksesta.

Sairaus aiheutuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta, ja sitä täytyy hoitaa toistuvilla insuliinipistoksilla. Tyypin 1 diabetekseen ei ole ehkäisykeinoja. Sairauteen liittyy myöhemmällä iällä usein vakavia komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonitauteja, näön heikkenemistä ja amputaatioriski.

Diabetologia: VM Stone et al. A Coxsackievirus B vaccine protects against virus-induced diabetes in an experimental mouse model of type 1 diabetes.

Lue myös

Enterovirus lisää tyypin 1 diabeteksen riskiä

Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

Tyypin 1 diabetes lyhentää elämään yli kymmenen vuotta

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »