Eduskunta polkaisi varaslähdön diabetespäivään

14.11.2014

Isossa-Britanniassa teetetty erikoispyörä osoittautui Eduskunnan diabetespäivän vetonaulaksi. Hedelmä-marjajuomia polki muun muassa Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Eduskunta polkaisi diabetespäivään jo tiistaina Diabetesliiton erikoisvalmisteisella kuntopyörällä. Tehosekoittimella varustettu laite osoittautui suosituksi, ja kansanedustajien polkemat marja-hedelmäsmoothiet maistuivat myös henkilökunnalle ja virailijoille.

Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen diabeteshoitajat Riitta Linnanmäki-Rinne ja Marita Lassila mittasivat kansanedustajien, avustajien ja muiden työntekijöiden verensokeria. Tänä vuonna tehtiin 55 mittausta, mutta uusia tai huonossa hoitotasapainossa olevia diabeetikoita ei tällä kertaa löytynyt.

Eduskunnan diabetespäivä järjestettiin jo neljättä kertaa Maailman diabetespäivän yhteydessä. Kansallisen Diabetesfoorumin jäsenistä diabetestietoa olivat jakamassa Diabetesliitto, Novo Nordisk Farma, Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistys ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tilaisuuden avannut Diabetesliiton puheenjohtaja Janne Juvakka toi esiin liiton tavoitteita diabetesepidemian pysäyttämiseksi ja sairastuneiden hoitamiseksi. Diabeetikoiden määrä on Suomessakin kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, ja tautia sairastaa jo Helsingin asukasluvun verran ihmisiä – yli puoli miljoonaa, joista osa tietämättään.

Keskuksia sote-alueille, diabetes hallitusohjelmaan

Diabeteksen ja erityisesti sen aiheuttamien lisäsairauksien hoitoon kuluu kymmenesosa terveydenhuollon menoista. Sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua 10–15 vuoden aikana, jos kehitys jatkuu entisenlaisena.

Diabetesliitto esittää vaativan hoidon keskittämistä ja haluaa, että sote-uudistuksessa kaikille viidelle järjestämisvastuualueelle perustetaan diabeteksen osaamiskeskuksia, jotka vastaavat alueellaan hoidon laadusta.

Sote-odotukset kasvavat. Diabetesliiton Janne Juvakka esitti eduskuntaryhmille huolensa diabetesepidemian etenemisestä sekä liiton toiveet sairauden ehkäisemiseksi ja sairastuneiden hoidon varmistamiseksi.

Liitto odottaa, että diabetes saa painoa myös tulevassa hallitusohjelmassa. Diabeteksen nostaminen hallitusohjelmaan on myös Kansallisen Diabetesfoorumin tavoite.

Eduskuntaryhmien edustajat korostivat vastauspuheenvuoroissaan diabeteksen ehkäisyn merkitystä. Kansanedustajat odottavat myös paljon sote-uudistukselta. Siitä vallitsi yksimielisyys, että lainsäädäntöhanke olisi tärkeää saada etenemään.

Palvelurakenneuudistukseen sekä hallitusohjelmaan palataan kansanedustajien kanssa 24. helmikuuta, jolloin järjestetään Kansallisen Diabetesfoorumin vuoden 2015 päätapahtuma. Maailman diabetespäivää on vietetty Suomessa 14. marraskuuta useissa tapahtumissa ympäri maata. Esimerkiksi Pääkaupungin diabetesyhdistys on mitannut verensokeritasoja Helsingin Kampissa.

Lue myös:

Suomeen tulee lisää diabeteskeskuksia

Espoon diabeteskeskus lyhensi jonot

Foorumille huippupalaute

Diabetespäivä mittaa kansanedustajien verensokeria ja vyötärönympärystä

Ministeri Risikko: uusi Dehko kohentamaan terveyskeskusten diabeteshoitoa

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »