Foorumi nostaa diabeteksen eduskuntavaalien teemaksi

16.12.2014

Kansallinen Diabetesfoorumi haastaa eduskuntavaalien ehdokkaat torjumaan diabetesepidemiaa. Päätapahtumassa puheenjohtaja Markku Saraheimo luovuttaa ministeri Laura Rädylle foorumin esityksen siitä, miten diabeteksen ehkäisy ja hoito tulee ottaa huomioon seuraavassa hallitusohjelmassa.

Valtiovallan tervehdyksen jälkeen tilaisuudessa kuullaan uusia avauksia tutkimusrahoituksen turvaamisesta ja sote-uudistuksen vaikutuksesta pitkäaikaissairauksien hoitoon. Tapahtuma järjestetään vaalivuoden vuoksi jo 24. helmikuuta.

”Tulevana keväänä tehdään isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat monia vuosia. Tämä on erinomainen tilaisuus saada diabeteksen kaltaisille yhteiskunnallisesti merkittäville pitkäaikaissairauksille huomiota”, sanoo foorumin ohjausryhmän sihteeri, Novo Nordisk Farman yhteiskuntasuhdejohtaja Karoliina Vuopala.

Jos diabetes hoidetaan hyvin, on todennäköisesti muidenkin kroonisten sairauksien hoito kunnossa. Vuopala muistuttaa, että kyse on myös taloudellisesti merkittävästä asiasta: diabeteksen hoidon osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on jopa 15 prosenttia eli noin 2,5 miljardia euroa vuodessa. Tämän lisäksi sairaudesta aiheutuu epäsuoria, tuottavuuden menetyksestä johtuvia kustannuksia.

Painavat aiheet, nimekkäät puhujat

Tutkimusteemaa alustavat kansainvälisesti tunnetut professorit Pekka Puska ja Timo Otonkoski. Kansanterveyden uranuurtaja käsittelee terveystutkimuksen merkitystä, ja kantasoluprofessori muistuttaa, että perustutkimusta tarvitaan yhä esimerkiksi tyypin 1 diabeteksen ehkäisemiseksi tai nykyisiä parempien hoitojen kehittämiseksi.

Aiheesta pidettävä paneelikeskustelu hakee vastauksia siihen, kuka tutkii, mitä ja miten tutkitaan ja kuinka tutkimustyö jatkossa rahoitetaan.

Toinen paneelikeskustelu keskittyy siihen, miten sosiaali- ja palvelualan rakenneuudistus parantaa diabeteksen ehkäisyä ja hoitoa. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen syventyy kuntien rooliin, ja Kelan kehittämispäällikkö Tiina Pikkarainen käsittelee alustuksessaan yksityisten palvelujen vahvistamista.

Kansallinen Diabetesfoorumi järjestetään jo neljättä kertaa. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu tilaisuuteen tästä.

Lue myös:

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

Suomi vastaa EU-hankkeessa diabeteksen ehkäisystä

Ministeri Paula Risikko: uusi Dehko kohentamaan terveyskeskusten diabeteshoitoa

Raskausdiabetes lisää terveydenhuollon kustannuksia neljänneksen

Diabetes – yhteinen taakkamme

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »