Keskosen insuliini koholla syntymästä asti

12.02.2014

Keskosten veren insuliinitasot ovat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan usein koholla jo heti syntymän jälkeen. Ne pysyvät koholla myös varhaislapsuudessa, joten on mahdollista, että keskoset ovat tämän takia tavallista alttiimpia sairastumaan diabetekseen. Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin lääketieteellisessä JAMA-lehdessä.

Tutkimusta varten tutkijat selvittivät 1 400 lapsen veren insuliinipitoisuudet heti syntymän jälkeen vuosina 1998–2010 sekä uudelleen vuosina 2005–2012.

Kun tutkijat yhdistivät insuliinimittausten tulokset tietoihin lasten syntymäpainosta ja mahdollisesta keskosuudesta, he havaitsivat insuliinipitoisuudet suuremmiksi lapsilla, jotka olivat syntyneet ennen normaalia aikaa. Yhteys voimistui mitä ennenaikaisemmin lapsi oli syntynyt, mutta se havaittiin jo lievästi keskosilla.

Erot insuliinipitoisuuksissa eivät olleet isoja, mutta tutkijoiden mukaan ne voivat riittää suurentamaan lasten riskiä sairastua diabetekseen myöhemmin elämässä. Aiemmissa tutkimuksissa tästä on saatu viitteitä, mutta ennen tätä tutkimusta ei ole ollut selvää näkyvätkö erot jo heti syntymän jälkeen, vai kehittyvätkö ne vähitellen lapsuuden aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;DOI:10.1001(jama.2014.1)

Lue myös:

Painonnousu synnytyksen jälkeen heikentää veren rasvaprofiilia

Varhaiset infektiot voivat lisätä diabetesriskiä

Lasten diabeteksessa suotuisa käänne

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »