Lisätty sokeri voi nostaa lasten verenpainetta

14.04.2014

Lapset, jotka nauttivat runsaasti sokeroituja limuja ja muita lisättyä sokeria sisältäviä elintarvikkeita, saattavat olla muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen perusteella paljon lisättyä sokeria saavien verenpaine ja rasva-arvot ovat huonommalla tolalla kuin ikätovereiden, joiden ruokavaliossa on vähän lisättyjä sokereita. Yhteys koskee diastolista verenpainetta ja triglyseridirasvoja.

Haitalliset rasvahapot ja verenpaineen kohoaminen on yhdistetty lisätyn sokerin runsaaseen saantiin aikuisilla ja nuorilla, mutta tulosten mukaan sama näyttää koskevan myös lapsia.

Jos nämä terveysriskit ja etenkin lihavuus, joka myös liittyy sokerin liikakulutukseen, säilyvät halki lapsuuden ja nuoruuden, voivat ne altistaa myös sydänsairauksien ja diabeteksen kehittymiselle. On myös todennäköistä, että paljon lisättyjä sokereita saavien lasten ruokavaliossa olisi muutakin korjattavaa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siihen osallistui runsaat kolmesataa 7–12-vuotiasta yhdysvaltalaislasta.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.113.076505)

Lue myös

Sokerijuomien lihottavuudesta lisää todisteita

Jaloittelu pienentää lapsen tv-riskejä

Säännöllinen ateriarytmi suojaa nuoria lihomiselta

Sokerilimut voivat pahentaa myös kolesterolia

Lasten elintavat ovat aiheena myös Kansallisessa Diabetesfoorumissa 13.5. Finlandia-talossa.

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »