Marjat ja hedelmät ehkäisevät, niistä tehdyt mehut lisäävät diabetesta

30.08.2013

Marjat ja hedelmät sellaisinaan ehkäisevät, mutta niistä puristetut mehut lisäävät tyypin 2 diabetesta.

Tämä käy ilmi tiedelehti British Medical Journalissa julkaistussa kohorttitutkimuksessa, jossa seurattiin yhteensä 151000:tta amerikkalaista naissairaanhoitajaa ja 36000:tta terveydenhuollossa työskentelevää miestä yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Jos kokonaisia mustikoita, greippejä tai omenoita syö vähintään kolmesti viikossa, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on 23 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka syövät hedelmiä ja marjoja harvemmin kuin kerran kuussa.

Tutkimuksen tarkoituksena selvittää, miten eri hedelmät ja marjat vaikuttavat diabetesriskiin. Ne jaettiin kymmeneen ryhmään: viinirypäleisiin ja rusinoihin, persikoihin ja luumuihin, aprikooseihin, banaaneihin, cantaloupemeloneihin, omenoihin ja päärynöihin, greippeihin sekä mansikoihin ja mustikoihin.

Varsinkin kokonaiset mustikat, omenat ja päärynöitä sekä viinirypäleet pienensivät diabetesriskiä, kun niitä nautittiin kolmesti viikossa.

Vastaavasti mehuksi puristettuina samat marja- ja hedelmälajikkeet lisäävät sairastumisriskiä. On tunnettua, että hedelmäsokeria sisältävät juomat lihottavat, koska neste ei tuota samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteä ruoka.

Yhteys diabetekseenkaan ei ole täysin uusi asia, mutta sen syytä ei tunneta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Jaana Lindström arvioi, että hedelmien kuidusta tai jostain muusta kuoren tai hedelmälihan aineesta.

Yhdysvaltalaisseurannassa tutkittiin myös tupakointia, liikuntaa, vitamiinien käyttöä sekä e-pillereiden ja hormonihoitojen vaikutusta. Tutkimuksen mustikka oli pensasmustikka.

"Suomalainen metsämustikka on vielä parempi", Lindström sanoo Helsingin Sanomissa, joka kertoi tutkimuksesta Suomessa ensimmäiseksi.

Lähde
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

Aiheesta myös:

Sokerilimut voivat pahentaa myös kolesterolia
Istumisen riskit kumoavat liikunnan hyödyt
Video: TV ja mehut – uudet diabetesriskit

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »