Omega-6-rasvahapot voivat ehkäistä diabetesta

13.10.2017

Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riski. Tämä havaittiin tuoreessa tutkimuksessa, johon osallistui 40 000 ihmistä kymmenessä maassa. Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet Diabetes & Endocrinology -tiedelehdessä.

Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo. Sen pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Tutkimuksessa oli mukana 20 eri väestötutkimusta kymmenestä eri maasta. Suomesta mukana olivat Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) ja METSIM (Metabolic Syndrome in Men) -tutkimus Itä-Suomen yliopistosta. Meta-analyysissä ei käytetty aiemmin julkaistuja tutkimustuloksia, vaan jokaisessa tutkimusaineistossa analyysit tehtiin uudestaan samoilla ennalta sovituilla kriteereillä. Tämä lisää tulosten vertailukelpoisuutta ja vähentää virhelähteiden vaikutusta.

Tutkittavat olivat tutkimusten alussa 49–76-vuotiaita. Seuranta-aikoina yhteensä 4347 tutkittavaa sairastui tyypin 2 diabetekseen. Havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä merkittävästi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tutkittavilla, joilla elimistön linolihappopitoisuus oli suurin, oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen kuin niillä, joilla oli vähiten linolihappoa elimistössä.

Toinen omega-6-rasvahappo, arakidonihappo ei ollut yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Tutkimuksen yhtenä suurena vahvuutena on se, että omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Näin vältettiin ruokavalion raportointiin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet.

Omega-6-monityydyttymättömien rasvahappojen on esitetty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä, koska ne muun muassa edistävät matala-asteista tulehdusta elimistössä. Ihmistutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu, että runsaskaan omega-6-rasvahappojen saanti olisi lisännyt tulehdusreaktioita. Rasvahapot vaikuttavat suostuisasti esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan. Varsinkin elimistölle välttämättömän linolihapon on tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lancet Diabetes & Endocrinology, julkaistu internetissä 11.10.2017

Diabeteksen ehkäisyä käsitellään myös Diabetesfoorumissa 12.12.2017

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »