Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä

27.10.2017

Sikainfluenssan ehkäisyyn käytetty Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Diabetologia-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan rokote pikemminkin vähensi riskiä.

Tutkimuksessa selvitettiin Pandemrix-rokotteen saaneiden suomalais- ja ruotsalaislasten sairastumista tyypin 1 diabetekseen. Tulosten mukaan rokote jopa vähensi suomalaislasten sairastumisriskiä. Lapsia rokotettiin lokakuusta 2009 maaliskuuhun 2010 asti.

Lundin yliopiston tutkija Helena Elding Larsson pohtii Diabetesportalenissa, voisiko maiden eroa selittää suomalaislasten aiemmin saamat influenssarokotukset, jotka olisivat tehostaneet suojaa. Larssonin mukaan kyseessä on ensimmäinen valmistunut tutkimus, jossa on selvitetty tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen liittyvien autovasta-aineiden yhteyttä Pandemrix-rokotteeseen.

Samaa asiaa on tutkittu myös Suomessa. Pandemrixin on todettu lisänneen perinnöllisesti alttiiden ihmisten sairastumista narkolepsiaan. Tämän vuoksi on haluttu selvittää, lisääkö rokote myös muiden immuunivälitteisten sairauksien riskiä. Tässä on käytetty diagnoosi- ja rekisteritietoja.

THL on tutkinut myös DIPP-ryhmän kanssa tähän hankkeeseen osallistuvien, rokotettujen lasten sairastumiseta tyypin 1 diabetekseen. DIPP-tutkimus keskittyy tyypin 1 diabeteksen ennustamiseen ja ehkäisyyn.

Toistaiseksi ei ole havaittu, että rokotteella olisi yhteyttä vasta-aineisiin, jotka liittyvät allergiaan tai tyypin 1 diabetekseen.

Diabetologin artikkeli: Respiratory infections are temporally associated with initiation of type 1 diabetes autoimmunity: the TEDDY study

Diabetesportalen: Svininfluensavaccinet Pandemrix ökade inte risken för typ 1-diabetes

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »