Puska palaa politiikkaan

08.01.2015

”Tutkimus on kaiken perusta. Diabeteksen ehkäisytutkimuksemme 15 vuotta sitten osoitti ensimmäistä kertaa maailmassa, että tyypin 2 diabetes on pitkälti ehkäistävissä oikealla ravinnolla ja liikunnalla.”, sanoo professori Pekka Puska.

Professori Pekka Puska ei ole ehtinyt keinutuoliin istahtaa sen jälkeen, kun hän vuosi sitten jäi eläkkeelle THLn pääjohtajan paikalta. ”Kevytmieliset lupaukset” ovat vieneet kysyttyä asiantuntijaa ympäri maailmaa.

Viime aikoina hän on esimerkiksi puhunut suomalaisesta kouluruokailusta Lontoossa ja esitellyt ruokavalion muutosta Pohjois-Karjalassa belgialaiselle tv-kanavalle lentääkseen heti seuraavana päivänä kokousmatkalle Sao Pauloon.

”Viime vuonna matkustin enemmän kuin koko elämäni aikana. Tuli Finnairin platinapisteet puolessa vuodessa täyteen.”

Eniten työllistävät Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestön johtaminen ja WHO:n asiantuntijatehtävät. Maailman sydänkongressin suunnitteluakin pitäisi vetää. Lisäksi suunnitelmissa on siirtää työhuone THL:stä Mannerheimintien eteläpäähän Arkadianmäelle.

Näin käy, jos Keskustan ehdokkaaksi lupautunut Puska tulee valituksi eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

”Juha Sipilä sai houkuteltua. Päätin lähteä, koska nämä sote- ja terveysasiat ovat nyt niin vahvasti esillä”.

Tutkimus kaipaa jo elvytystä

Kansallisessa diabetesfoorumissa Puska puolustaa tutkimustyön asemaa. Hän on pahoillaan EVO-rahoituksen kutistumisesta sekä valtion tutkimuslaitosten leikkauksista.

”Seuraajani on ikävässä tilanteessa, kun joutuu irtisanomaan väkeä ja lopettamaan kansallisesti hyvin tärkeitä asioita. Valtion tutkimuslaitoksen tehtävänä on ylläpitää tietokantoja. Esimerkiksi ruokavalion, verenpainetasojen, sokeriarvojen ja ylipainon seuranta ovat tärkeitä toimintoja.”

Terveyspäätösten tulee perustua tutkittuun tietoon. Laitosten ja yliopistojen lisäksi tutkimusta pitäisi pystyä tekemään myös kliinisessä lääketieteessä.

”Tutkijalähtöinen lääketutkimus on käytännössä kadonnut. Se on siirtynyt firmoille ja pääasiassa ulkomaille. Byrokratia on myös paha este. Moni asia johtuu säädöksistä ja tietysti myös rahasta.”

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on yksi mahdollisuus korjata tilannetta hieman.

”Eiväthän sote-alueet mitään tutkimusorganisaatioita tule olemaan, mutta ehkä niissä voidaan tehdä pätevää tutkimusta. Tutkimusmyönteisyys ja rahoitus ovat olennaisia kysymyksiä.”

Yritykset apuun ja esteet pois

Yliopistojen indeksileikkaukset pitäisi Puskan mielestä peruuttaa niin pian kuin mahdollista, ja kaikissa tulevissa ratkaisuissa pitäisi muistaa tutkimustyön tärkeys. Julkista rahaa on silti niukasti tarjolla. Puska ottaisikin yritykset apuun.

”Yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa kannattaa lisätä. Sen pitää tietysti olla avointa ja läpinäkyvää. Hyvillä säädöksillä mahdollistetaan ulkopuolisen rahan käyttö. Kun on hyviä tutkijoita ja innovaatioita, niin kyllä maailmalta rahaa löytyy.”

Erityisesti yritykset ovat kokeneet, että tutkimus- ja tuotekehitys on sairaanhoitopiirien ja yliopistosairaaloiden kanssa vaikeaa. Puskan mielestä Suomi voisi kuitenkin olla terveysinnovaatioiden paratiisi, joka hyödyntää väestönsä tutkimusmyönteisyyttä ja hyviä tietokantojaan ja –järjestelmiään.

Puska on itse tekemässä Suomen yliopistoneuvostolle selvitystä lääketieteellisten tiedekuntien yhteistyöstä ja profiloitumisesta. Yksi asia on sairaaloiden ja tiedekuntien tutkimusyhteistyön vahvistaminen. Budjettien tiukentuessa myös erikoistuminen on tärkeää: kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea.

Kuka tutkii, mitä ja miten – Pekka Puska alustaa tutkimusedellytysten parantamisesta Kansallisessa Diabetesfoorumissa 24. helmikuuta.

Lue myös:

Foorumi nostaa diabeteksen eduskuntavaalien teemaksi

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »