Raskausdiabeteksen jälkeinen lihominen altistaa tyypin 2 diabetekselle

19.03.2015

Raskausdiabetes kasvattaa tyypin 2 diabeteksen riskiä, mutta varsinkin, jos lihoo raskauden jälkeen. Suurin riski on naisilla, jotka ovat ylipainoisia jo ennen raskautta, osoittaa tuore tutkimus.

Tiedot perustuvat 1 700 raskausdiabeteksen poteneen naisen kahdeksantoistavuotiseen seurantaan. Sen aikana 260 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tulokset osoittivat liikakilojen nostavan diabetesriskiä tasaisesti. Jokainen 5 kilon lisäys raskauden jälkeen suurensi tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä kolmanneksen.

Kaikkein suurin sairastumisriski oli kuitenkin naisilla, jotka olivat lihavia ennen raskautta ja lihoivat vähintään viisi kiloa raskauden jälkeen. Heidän sairastumisriskinsä oli jopa yli 40-kertainen verrattuna raskausdiabeteksen sairastaneisiin naisiin, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta eivätkä merkittävästi lihoneet raskauden jälkeen.

Tulosten perusteella ylipainon karistaminen ennen raskautta ja liikakilojen välttäminen raskauden jälkeen todennäköisesti estäisi aikuistyypin diabeteksen kehittymisen monelta naiselta. Tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes ovat yleistyneet lähes kaikissa maailman maissa. Lihavuuden lisäksi syitä ovat muun muassa epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3537-4)

Lue myös

Raskaudiabetes lihottaa lapsia

Terveelliset elintavat ehkäisevät raskausdiabetesta

Liikunta ehkäisee raskaudiabetesta etenemästä tyypin 2 diabetekseksi

Diabetesriski voi ohjelmoitua jo sikiölle

Raskaudiabetes voi kasvattaa sydänriskejä

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »