Raskausdiabetes voi kasvattaa sydänriskejä

13.03.2014

Raskaana olevat naiset saattavat sairastua muita todennäköisemmin sydänsairauksiin, jos heille kehittyy raskausdiabetes raskauden aikana, osoitttaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Havainto viittaa raskausdiabeteksen lisäävän sydänriskejä riippumatta siitä sairastuvatko naiset myöhemmin varsinaiseen diabetekseen tai metaboliseen oireyhtymään. Tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä kehittyvät usein raskausdiabetekseen sairastuneille, vaikka raskausdiabetesoireet yleensä loppuvatkin lapsen syntymän jälkeen.

Uusien tulosten perusteella valtimoiden seinämät paksuuntuvat raskausdiabetekseen sairastuneilla enemmän kuin naisilla, jotka eivät ole sairastaneet raskausdiabetesta. Tämä intima media -kerroksen paksuuntuminen on varhainen merkki ateroskleroosista ja sydän- ja verisuonitautien kehittymisestä.

Tutkimuksessa sydänriskitekijöitä kartoitettiin 900 naiselta, jotka myöhemmin synnyttivät ainakin yhden lapsen. Naisille tehtiin useita terveystarkastuksia kaikkiaan kaksikymmenvuotisen seurannan aikana, mutta kaulavaltimon sisäpinnat mitattiin vain kaksitoista vuotta raskauden jälkeen, kun naiset olivat 38–50-vuotiaita.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Se lisää myös sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the American Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Journal 2014)

Lue myös

Diabetes lisää kohtukuoleman riskiä

Painonnousu synnytyksen jälkeen huonontaa veren rasvaprofiilia

Päivitetty suositus: raskaudiabetes tärkeää hoitaa

Raskausdiabeteksen ja MBO:n yhteyteen vahistusta

Raskausdiabetes lisää terveydenhuollon kustannuksia neljänneksen

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »