Suomi vastaa EU-hankkeessa diabeteksen ehkäisystä

18.03.2014

Krooniset sairaudet ovat ehkäistävissä. EU:n yhteistyöhanke pyrkii jakamaan parhaat käytännöt kaikkien käyttöön. Diabetes on esimerkkisairaus, ja Suomella tärkeä tehtävä selvitystyössä.

Suomi koordinoi diabeteksen ehkäisyä käsittelevää työtä eurooppalaisessa yhteistyöhankkeessa, jossa kootaan yhteen parhaita käytäntöjä kroonisten sairauksien torjumiseksi.

”Diabetes on valittu esimerkkisairaudeksi, jonka kautta lähdetään haarukoimaan hyviä käytäntöjä ja levittämään niitä muihin EU-jäsenvaltioihin. Jos diabetes hoidetaan hyvin, silloin todennäköisesti muidenkin kroonisten sairauksien hoito on kunnossa”, sanoo tutkimuspäällikkö, dosentti Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Joint Action –rahoitusmekanismi pyrkii edistämään erityisesti EU-maiden ministeriöiden yhteistyötä. Madridissa lanseerattu Joint Action on Chronic Diseases (CHRODIS-JA) keskittyy nimensä mukaan kroonisiin sairauksiin ja terveeseen ikääntymiseen. Kolmivuotisen hankkeen budjetti on 4,7 miljoonaa euroa, ja siihen osallistuu 61 organisaatiota 26:sta EU-maasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on valtuuttanut THL:n edustamaan Suomea.

 

Suomi osallistuu myös monisairaustyöhön

Koska Suomella on kokemusta diabeteksen ehkäisystä, THL vetää tätä osaa diabeteksen työkokonaisuudessa (WP7). Suomi vastaa sairauden ehkäisyyn liittyvän tiedon keräämisestä ja suosituksista.

Saksan vastuulla on aikuistyypin diabeteksen sekundaaripreventio sekä koulutusstrategiat, Norjalla lääkkeettömät interventiot ja Slovenialla kansalliset diabetesohjelmat. Tavoitteena on myös korkean riskin ihmisten tunnistaminen, varhainen diagnoosi ja kokonaisvaltainen hoito.

Lisäksi hankkeessa pyritään selvittämään, kuinka sosiaalinen asema vaikuttaa hoitoon pääsemiseen.

”Odotan, että hankkeen jälkeen meillä on hyvä kokonaiskuva diabeteksen ehkäisystä ja hoidosta Euroopassa sekä tieto ja keinot, joilla tilannetta saadaan parannettua”, sanoo Lindström.

Suomi osallistuu myös monisairauksia käsittelevään multimorbidity-työkokonaisuuteen (WP6). Tässä THL:n erityinen tehtävä on tunnistaa monisairauksiin johtavia tekijöitä. Diabetes on yksi sairauksista.

Lue myös:

Myös kofeiiniton kahvi voi ehkäistä diabetesta

Marjat suojaavat miestä diabetekselta

Aamiainen ehkäisee monia terveysriskejä

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään

Tiekartta ohjaa ulos diabeteksesta

Kova liikunta ehkäisee metabolista oireyhtymää

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »