Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat

20.11.2017

Tampereen yliopiston ja Karoliinisen Instituutin tutkijat ovat näyttäneet, että enterovirusrokote suojaa prekliinisissä kokeissa hiiriä viruksen aiheuttamalta tyypin 1 diabetekselta.

Tutkimuksessa käytetty rokote sisälsi enteroviruksen, jonka on laajoissa kliinisissä tutkimuksissa havaittu liittyvän tyypin 1 diabeteksen syntyyn. Yleinen virus on yleinen aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisen taudin.

Se voi kuitenkin hakeutua myös haimaan ja sen insuliinia tuottaviin soluihin. Varsinkin pienet lapset ovat alttiita viruksen vaikutuksille.

Tällä hetkellä ei ole saatavilla rokotetta, joka suojaisi ihmisiä tyypin 1 diabetekseen liitetyiltä enteroviruksilta. Tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa, että on mahdollista estää viruksen aiheuttama diabetes rokotteen avulla. Rokote suojasi hiiriä myös muilta viruksen aiheuttamilta kudosvaurioilta, eikä se aiheuttanut sivuvaikutuksia.

”Nämä lupaavat tulokset osoittavat, että rokote suojaa hiiret täysin viruksen aiheuttamalta diabetekselta ja osoittavat, että rokotteen avulla on mahdollista selvittää enterovirusten merkitystä tyypin 1 diabeteksen synnyssä ihmisissä”, toteaa professori Malin Flodström-Tullberg Karoliinisesta Instituutista, jonka ryhmä oli vastuussa eläinkokeista.

Tutkimusryhmä uskoo rokotteen mahdollisuuksiin. Käytetty teknologia mahdollistaa myös usean enteroviruksen sisältävän rokotteen valmistamiseen. Tulokset ovat tärkeä askel kohti ihmisillä tehtäviä rokotetutkimuksia.

"Tällaista rokotetta valmistetaan parhaillaan Vactech Oy:n ja sen yhteistyökumppanin, yhdysvaltalaisen Provention Bio:n toimesta”, kertoo professori Heikki Hyöty, yksi tutkimusryhmän jäsenistä.

Yhteys diabetekseen vahvistettava riskiryhmillä

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Karoliinisen Instituutin kanssa, ja sitä ovat tukeneet Tekes ja Svenska Barndiabetesfonden. Tekesin rahoittamaan Therdiab-konsortioon osallistuu useita suomalaisia bioalan yrityksiä.

Tyypin 1 diabetes on lisääntynyt voimakkaasti maailmanlaajuisesti, mutta sen aiheuttajaa ei tunneta. Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia viruksia, ja niiden on arveltu olevan yksi todennäköinen tekijä.

Tutkimuksessa Stone ym. osoitavat, että prototyyppirokote estää enteroviruksen aiheuttaman diabeteksen hiirissä. Tällaista rokotetta voitaisiin käyttää riskiryhmien suojaamiseen virusinfektioilta diabetesyhteyden selvittämiseksi. Jos jatkotutkimukset vahvistavat virusten merkityksen taudin synnyssä, voitaisiin rokotteella estää osa tulevaisuuden tyyppi 1 diabetestapauksista.

Tyypin 1 diabetes on lasten yleisin krooninen sairaus. Suomessa ja Ruotsissa on suurin diabeteksen esiintymistiheys maailmassa; useampi kuin 1/200 kärsii tyypin 1 diabeteksesta.

Sairaus aiheutuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta, ja sitä täytyy hoitaa toistuvilla insuliinipistoksilla. Tyypin 1 diabetekseen ei ole ehkäisykeinoja. Sairauteen liittyy myöhemmällä iällä usein vakavia komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonitauteja, näön heikkenemistä ja amputaatioriski.

Diabetologia: VM Stone et al. A Coxsackievirus B vaccine protects against virus-induced diabetes in an experimental mouse model of type 1 diabetes.

Lue myös

Enterovirus lisää tyypin 1 diabeteksen riskiä

Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

Tyypin 1 diabetes lyhentää elämään yli kymmenen vuotta


Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä

27.10.2017

Sikainfluenssan ehkäisyyn käytetty Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Diabetologia-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan rokote pikemminkin vähensi riskiä.

Tutkimuksessa selvitettiin Pandemrix-rokotteen saaneiden suomalais- ja ruotsalaislasten sairastumista tyypin 1 diabetekseen. Tulosten mukaan rokote jopa vähensi suomalaislasten sairastumisriskiä. Lapsia rokotettiin lokakuusta 2009 maaliskuuhun 2010 asti.

Lundin yliopiston tutkija Helena Elding Larsson pohtii Diabetesportalenissa, voisiko maiden eroa selittää suomalaislasten aiemmin saamat influenssarokotukset, jotka olisivat tehostaneet suojaa. Larssonin mukaan kyseessä on ensimmäinen valmistunut tutkimus, jossa on selvitetty tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen liittyvien autovasta-aineiden yhteyttä Pandemrix-rokotteeseen.

Samaa asiaa on tutkittu myös Suomessa. Pandemrixin on todettu lisänneen perinnöllisesti alttiiden ihmisten sairastumista narkolepsiaan. Tämän vuoksi on haluttu selvittää, lisääkö rokote myös muiden immuunivälitteisten sairauksien riskiä. Tässä on käytetty diagnoosi- ja rekisteritietoja.

THL on tutkinut myös DIPP-ryhmän kanssa tähän hankkeeseen osallistuvien, rokotettujen lasten sairastumiseta tyypin 1 diabetekseen. DIPP-tutkimus keskittyy tyypin 1 diabeteksen ennustamiseen ja ehkäisyyn.

Toistaiseksi ei ole havaittu, että rokotteella olisi yhteyttä vasta-aineisiin, jotka liittyvät allergiaan tai tyypin 1 diabetekseen.

Diabetologin artikkeli: Respiratory infections are temporally associated with initiation of type 1 diabetes autoimmunity: the TEDDY study

Diabetesportalen: Svininfluensavaccinet Pandemrix ökade inte risken för typ 1-diabetes


Omega-6-rasvahapot voivat ehkäistä diabetesta

13.10.2017

Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riski. Tämä havaittiin tuoreessa tutkimuksessa, johon osallistui 40 000 ihmistä kymmenessä maassa. Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet Diabetes & Endocrinology -tiedelehdessä.

Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo. Sen pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Tutkimuksessa oli mukana 20 eri väestötutkimusta kymmenestä eri maasta. Suomesta mukana olivat Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) ja METSIM (Metabolic Syndrome in Men) -tutkimus Itä-Suomen yliopistosta. Meta-analyysissä ei käytetty aiemmin julkaistuja tutkimustuloksia, vaan jokaisessa tutkimusaineistossa analyysit tehtiin uudestaan samoilla ennalta sovituilla kriteereillä. Tämä lisää tulosten vertailukelpoisuutta ja vähentää virhelähteiden vaikutusta.

Tutkittavat olivat tutkimusten alussa 49–76-vuotiaita. Seuranta-aikoina yhteensä 4347 tutkittavaa sairastui tyypin 2 diabetekseen. Havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä merkittävästi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tutkittavilla, joilla elimistön linolihappopitoisuus oli suurin, oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen kuin niillä, joilla oli vähiten linolihappoa elimistössä.

Toinen omega-6-rasvahappo, arakidonihappo ei ollut yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Tutkimuksen yhtenä suurena vahvuutena on se, että omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Näin vältettiin ruokavalion raportointiin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet.

Omega-6-monityydyttymättömien rasvahappojen on esitetty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä, koska ne muun muassa edistävät matala-asteista tulehdusta elimistössä. Ihmistutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu, että runsaskaan omega-6-rasvahappojen saanti olisi lisännyt tulehdusreaktioita. Rasvahapot vaikuttavat suostuisasti esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan. Varsinkin elimistölle välttämättömän linolihapon on tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lancet Diabetes & Endocrinology, julkaistu internetissä 11.10.2017

Diabeteksen ehkäisyä käsitellään myös Diabetesfoorumissa 12.12.2017


ARKISTO

Jokainen tv-tunti lisää diabetesriskiä  02.04.2015

Raskausdiabeteksen jälkeinen lihominen altistaa tyypin 2 diabetekselle  19.03.2015

Vajaatoiminta tai ääreisvaltimotauti diabeetikon ensimmäiset sydänoireet  12.02.2015

Tyypin 1 diabetes lyhentää erityisesti naisten elämää  09.02.2015

Traumaperäinen stressihäiriö lisää naisen diabetesriskiä  29.01.2015

Tyypin 1 diabetes lyhentää elämää yli kymmenen vuotta  27.01.2015

Löhöily on vaaraksi myös liikunnan harrastajille  23.01.2015

Glukoositason nousu lisää haimasyövän riskiä  22.01.2015

Liikumattomuus tappaa enemmän kuin lihavuus  19.01.2015

Diabeteksen ja syövän yhteys yhä epävarma  13.01.2015

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »