D-vitamiini saattaa ehkäistä tyypin 1 diabetesta

07.03.2013

Runsas D-vitamiinin saaminen saattaa pienentää aikuisten riskiä sairastua nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetekseen. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset koskevat vain valkoihoista väestöä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin aktiivipalveluksessa olevien sotilaiden verinäytteitä ja terveystietoja. Niiden perusteella yli 100 nmol/l:n D-vitamiinipitoisuus veressä liittyi noin 40 prosenttia pienempään riskiin sairastua nuoruustypin diabetekseen.

Tämä havaittiin runsaan viiden vuoden seurannassa, kun runsaasti D-vitamiinia saavia osallistujiin, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 75 nmol/l. Sairastumisriski oli suurin sotilailla, joiden vitamiinitasot olivat alhaisimmat. Yhteys rajoittui ainoastaan valkoihoiseen, niin sanottuun kaukaasialaiseen väestöön.

D-vitamiini on yhdistetty diabetesriskiin aiemminkin, mutta moni muukin seikka voi vaikuttaa asiaan. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että aikuisena tyypin 1 diabetekseen sairastuu harvemmin henkilöt, jotka saavat runsaasti D-vitamiinia.

Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään riittävänä, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l. Noin kolmannes aikuisista suomalaisista saa liian vähän D-vitamiinia etenkin talvisin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;177:411-419)

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »