Enterovirus lisää tyypin 1 diabeteksen riskiä

28.10.2014

Enterovirustartunnan saaneet lapset ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua nuoruustyypin diabetekseen, osoittaa tuore taiwanilaistutkimus. Havainto lisää näyttöä enterovirusten osuudesta nuoruustyypin diabeteksen syntyyn.

Taiwanilaislasten ja -nuorten terveystietoihin perustuva analyysi osoitti enterovirustartunnan saaneiden lasten sairastuvan nuoruustyypin diabetekseen melkein puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin muiden lasten.

Vuosittain sadastatuhannesta enterovirustartunnan saaneesta taiwanilaislapsesta keskimäärin kuusi sairastuu nuoruustyypin diabetekseen, muista lapsista suurin piirtein neljä.

Nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan perimästä ja ympäristötekijöistä. Suomessa tyypin 1 diabetes on huomattavasti yleisempi kuin Taiwanissa, mutta enterovirusinfektioita on todennäköisesti vähemmän. Kuitenkin Suomessakin tutkimukset ovat viitanneet enterovirusten ja nuoruustyypin diabeteksen yhteyteen.

Tutkijat ovat pohtineet enterovirusrokotteen kehittämistä, mutta vielä ei ole varmaa, mitkä enterovirukset altistavat diabetekselle. Jos tällainen rokote kehitetään, se ehkäisisi myös muita enterovirusten aiheuttamia sairauksia kuten sydäntulehdusta ja aivokalvotulehdusta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2014;DOI:10.1007/s00125-014-3400-z)

Lue myös

Suomeen tulee lisää diabeteskeskuksia

Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

Lasten diabeteksessa suotuisa käänne

Suomi ykkönen tyypin 1 diabeteksessa, kuva kirkastuu

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »