Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

22.10.2013

Uudet, osin suomalaiset tutkimustulokset viittaavat siihen, että virusrokotteella voitaisiin estää osa tyypin 1 diabeteksesta.


Tyypin 1 diabetes johtuu insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta haimassa.

Suomessa on noin 40 000 ja koko maailmassa 15 miljoonaa tyypin 1 diabeetikkoa. Yleisintä sairaus on Suomessa.

Tyypin 1 diabetes on yleistynyt viime vuosikymmeninä niin nopeasti, että syyksi on epäilty ympäristötekijää. Virusinfektioita on pitkään epäilty yhdeksi diabeteksen aiheuttajaksi. Niiden tiedetään aiheuttavan diabetesta eläimille ja tuhoavan insuliinia tuottavia soluja.

Jotkut virusinfektiot on liitetty myös ihmisen diabeteksen syntyyn. Siksi onkin arveltu, sairautta voitaisiin ehkäistä rokottamalla lapset näitä viruksia vastaan.

Viime aikoina enterovirus-tutkimukset ovat edistyneet merkittävästi. Kohteena ollut virusryhmä on liitetty tyypin 1 diabetekseen lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa. Enterovirukset ovat yleisiä lapsilla, ja niitä tunnetaan yli 100 alatyyppiä.

Osa näistä viruksista aiheuttaa myös vakavampia infektioita, kuten sydänlihaksen tai keskushermoston infektioita, enterorokkoa, vastasyntyneen yleisinfektioita tai halvauksia.

 

Diabetekseen liittyvät enterovirustyypit löytyivät

Vaikka enterovirusten ja tyypin 1 diabeteksen välisestä yhteydestä on kertynyt paljon viitteitä, toistaiseksi ei ole onnistuttu selvittämään, mitkä viruksen alatyypit aiheuttavat tämän ilmiön.

Nyt diabetekseen liittyvät enterovirustyypit on ensi kertaa tunnistettu. Tiedelehti Diabeteksessa julkaistuista tutkimuksista toinen perustuu suomalaiseen Tyypin 1 diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy –tutkimukseen (DIPP), jossa diabetekselle geneettisesti alttiita lapsia seurataan syntymästä 15 ikävuoteen asti.

Toinen työ perustuu kansainväliseen VirDiab-tutkimukseen, ja siihen kuuluu tyypin 1 diabetekseen sairastuneita lapsia viidestä eri maasta. Tutkimustulokset osoittavat, että niin kutsutut Coxsackie B -ryhmän enterovirukset liittyvät diabetesriskiin, mutta muut enterovirustyypit eivät.

Tulokset sopivat aiempiin tuloksiin, joiden mukaan Coxsackie B -viruksia löytyy diabeetikoiden haimasta, ja ne aiheuttavat diabeteksen koe-eläimille. Uusi tulos avaa mahdollisuuksia rokotteen kehittämiseksi tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn.

Koska Coxsackie B -viruksiin kuuluu vain kuusi enterovirusta, ne voitaisiin sisällyttää yhteen rokotteeseen.  Toiseen enterovirustautiin, polioon, on jo tehokas, kolme poliovirustyyppiä sisältävä rokote.

 

Rokotteelle olisi suuri tarve

Diabetesta ehkäisevälle rokotteelle olisi suuri tarve, sillä tautiin ei ole käytettävissä mitään ehkäisykeinoa. Uusien tulosten perusteella on arvioitu, että virusrokotteella voitaisiin ehkäistä merkittävä osa diabetestapauksista.

Lisätutkimukset ovatkin jo alkaneet, ja niissä tarkennetaan tietoa viruksen aiheuttaman diabeteksen mekanismeista sekä rokotteen optimaalisesta koostumuksesta.

Usein jo lapsuudessa puhkeava sairaus vaatii elinikäisen päivittäisen insuliinipistoshoidon.

Pitkään jatkuessaan diabetes lisää riskiä sairastua mm. verenkiertoelimistön ja hermoston sairauksiin ja se voi vaurioittaa silmän verkkokalvoa ja munuaisia laskien keskimääräistä elinikää.

 

DIPP-tutkimus

Tyypin 1 diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy -tutkimusta (DIPP) tehdään Tampereen, Oulun ja Turun yliopistoissa. Siinä seurataan syntymästä asti lapsia, joilla on suurentunut geneettinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Kaikkiaan 12 000 lasta on ollut seurannassa, joka jatkuu 15 vuoden ikään asti, tai kunnes osalle lapsista kehittyy tyypin 1 diabetes. Tähän mennessä lähes 300 lasta on sairastunut ja monille muille on ilmaantunut taudin oireeton esivaihe.  DIPP-tutkimusta ovat rahoittaneet muun muassa EU, Juvenile Diabetes Research Foundation ja Suomen Akatemia.

 

VirDiab-tutkimus

VirDiab-tutkimuksessa selvitetään äskettäin tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden lasten sairastamia infektioita. Siihen osallistuu viisi Euroopan maata, ja se on saanut rahoitusta muun muassa Euroopan Unionilta .

 

JDRF

JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) on johtava kansainvälinen tyypin 1 diabeteksen tutkimusta rahoittava säätiö. Sen tavoitteena on vähentää tyypin1 diabeteksen aiheuttamaa tautitaakkaa ja sairastuneiden määrää. JDRF tukee tällä hetkellä tieteellistä tutkimusta 17 maassa yhteensä 530 miljoonalla dollarilla. Vuonna 2012 JDRF tuki tieteellistä tutkimusta yli 110 miljoonalla dollarilla. Vuonna 2012 Forbes -lehti nimesi JDRF-säätiön  yhdeksi parhaista tieteellistä rahoitusta jakavista säätiöistä sen tehokkaan ja tuloksellisen toiminnan vuoksi. jdrf.org.


TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »