Tyypin 1 diabetes lyhentää elämää yli kymmenen vuotta

27.01.2015

Tyypin 1 diabetesta sairastavat parikymppiset nuoret kuolevat todennäköisesti noin kymmenen vuotta aiemmin kuin terveet ikätoverit, osoittaa tuore brittitutkimus. Merkittävä osa kuolemista johtuu sydänsairauksista.

Nuoruustyypin diabeteksen on tiedetty lyhentävän elinikää, mutta hoito on myös parantunut paljon viime vuosikymmeninä. Uudet arviot perustuvat 25 000 yli 20-vuotiaan nuoruustyypin diabetesta sairastavan skotlantilaisen rekisteritietoihin.

Tulosten perusteella 20-vuotiaiden nuoruustyypin diabetesta sairastavien eliniänodote on noin 11 vuotta lyhempi kuin terveiden samanikäisten. Naisilla ero on 13 vuotta.

Tyypin 1 diabetesta sairastavista puolet elää yli 70-vuotiaiksi, diabetesta sairastamattomista 80 prosenttia.

Runsas kolmannes eliniänodotteen lyhentymisestä johtui iskeemisistä sydänsairauksista, mutta alle 50-vuotiaiden yleisimmät kuolinsyyt olivat diabeettinen kooma ja ketoasidoosi.

Skotlantilaisväestöön perustuvat tulokset eivät välttämättä ole suoraan sovellettavissa esimerkiksi Suomeen, mutta samansuuntaisia arvioita on saatu myös muualta. Suomessa tyypin 1 diabetesta on enemmän kuin missään muualla. Noin 40 000 suomalaista sairastaa sitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313:37–44)

Lihavuus lyhentää elämää jopa kahdeksan vuotta

Äidin ravinto vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen riskiin

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

Elintapamuutokset pidentävät diabetesvaarassa olevan elämää

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »