Tyypin 1 diabetes lyhentää erityisesti naisten elämää

09.02.2015

Naiset elävät keskimäärin pitempään kuin miehet, mutta tyypin 1 diabetesta sairastavilla tilanne on toinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset kuolevat nuorempina kuin miehet ja varsinkin sydänsairauksista johtuvat kuolemat ovat heillä yleisempiä, tulokset osoittavat.

Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 26 tutkimuksen ja yli 200 000 ihmisen tietoihin, ja niiden perusteella tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset kuolivat tutkimusten seuranta-aikoina 40 prosenttia todennäköisemmin kuin miesdiabeetikot. Sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolemat olivat kaksi kertaa yleisempiä naisilla. Myös aivohalvaus- ja munuaistautikuolleisuus oli naisilla suurempaa kuin miehillä.

Tutkijat epäilevät, että ilmiö johtuu huonosta veren glukoositasojen kontrollista ja insuliinihoidon vaikeuksista,mikä on naisilla yleisempää kuin miehillä. Ilman lisätutkimuksia tästä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta sairastavat kuolevat keskimäärin noin kymmenen vuotta nuorempina kuin terveet. Suomessa nuoruustyypin diabetesta on enemmän kuin missään muualla. Noin 40 000 suomalaista sairastaa sitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015)

Lue myös

Traumaperäinen stressihäiriö lisää naisen diabetesriskiä

Tyypin 1 diabetes lyhentää elämää yli kymmenen vuotta

Äidin ravinto vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen riskiin

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »