Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

13.11.2013

Suomalainen tutkimusryhmä hakee parhaillaan satojen miljoonien eurojen rahoitusta aloittaakseen kliiniset ihmiskokeet tyypin 1 diabetekselta suojaavan rokotteen testaamiseksi. Hiirillä rokote toimii.

”Rokotteen kehittäminen on teknisesti mahdollista. Tiedämme tavallaan reseptin, mutta ihmisillä testaaminen on iso askel”, sanoo virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.

Rokote perustuu enterovirukseen, jota on jo jonkin aikaa epäilty diabeteksen laukaisijaksi. Enteroviruksia on tuhansia, mutta Tampereen yliopistossa tunnistettiin riskiltään suurin virustyyppi. Se tunkeutuu haimaan ja tuhoaa insuliinia tuottavat solut.

Koska Coxsackie B -viruksiin kuuluu vain kuusi enterovirusta, ne voidaan kaikki sisällyttää samaan rokotteeseen. Viruksen ja taudin syy–seuraus-suhde täytyy kuitenkin varmistaa pitkissä ihmiskokeissa.

”Täytyy olla nöyrin mielin, ei ole mitään varmuutta, että onnistumme.”

 

Poikkeuksellisen kallis tutkimus

Parhaillaan tutkimusryhmä yrittää löytää rahoittajia kliinisen vaiheen kustantamiseksi. Lääketutkimus on aina kallista, mutta nyt on kyse useista sadoista miljoonista euroista.

”Tutkimus olisi varmaan jo tehty, ellei se maksaisi niin paljon. Poikkeuksellisen korkeat kulut johtuvat siitä, että vaaditaan hyvin pitkä kliininen faasi kolme. Diabetes kehittyy hitaasti. Lisäksi tarvitaan varsin iso aineisto, jotta voidaan sanoa toimiiko rokote vai ei.”

Yksittäiselle akateemiselle rahoittajalle hanke on liian suuri. Mukaan tarvitaan myös rokoteyritys, joka voi valmistaa rokotteen lääketehdasolosuhteissa.

”Isot rokoteyritykset ovat olleet kiinnostuneita, mutta heillekin kynnys on aika korkea.”

Konsortioon haetaan säätiöitä Euroopasta ja Yhdysvalloista. Yksi luonteva vaihtoehto on EU, joka on rahoittanut tutkimusta aiemmin.

”Tieteelle on eettinen syy tehdä trial. Varmuutta ei voi saada muuten”.

 

Mahdollisuus kansalliseen rokoteohjelmaan

Jos kliininen tutkimus toteutuu ja rokote osoittautuu tehokkaaksi, Hyöty uskoo, että se voi päästä kansallisiin rokotusohjelmiin. Aluksi rokotettaisiin vauvoja ja riskiryhmiä, joilla on suvussa diabetesta. Mahdollista olisi seuloa myös geneettinen riski, joka löytyy joka viidenneltä.

Kansallisen Diabetesfoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja, diabetelogi Markku Saraheimo pitää rokotetutkimuksen edistymistä toivottuna uutisena.

”On hienoa, että diabetes pääsi otsikoihin. Lisäksi tällä kertaa tuotiin esiin nimenomaan tyypin 1 diabetesta, joka on ollut jonkin verran unohduksissa viime vuosina.”

Saraheimo kuitenkin muistuttaa, että rokotteen jatkotutkimukset vaativat aikaa. Hoidon kehittämistä ei pidä unohtaa.

”Kaikki tutkimus on aina hyödyksi. Tyypin ykkösessä tarvitaan ehkäisyä, mutta ennen kaikkea hoidon tehostamista, jotta kaikille voidaan taata mahdollisimman hyvä elämänlaatu ja -ennuste.”

Diabetekseen liittyvien enterovirusten tunnistaminen perustuu kahteen tutkimukseen, jotka on julkaistu amerikkalaisessa tiedelehti Diabeteksessa. Toisen takana on suomalainen tyypin 1 ehkäisytutkimus DIPP, toinen liittyy kansainväliseen ViDiabb-tutkimukseen.

Rokote voisi suojata tyypin 1 diabetekselta

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »