Näin voitetaan tyypin 1 diabetes: tehtävänä beetasolujen palauttaminen

02.03.2015

Torju hyökkäys, vahvista puolustusta, palauta haiman insuliinia tuottavat beetasolut. Näihin tehtäviin kiteytyy professori Timo Otonkosken strategia tyypin 1 diabeteksen voittamiseksi.

Diabetesfoorumissa puhunut Otonkoski uskoo, että kliininen läpimurto on lähellä. Tarvitaan silti paljon perustutkimusta ennen kuin parantava hoito löytyy.

”Mielestäni tyypin 1 diabetes on hyvin rajattu, hyvin selkeä biologinen ongelma, joka on ratkaistavissa – jos siihen vain satsataan riittävästi”, Otonkoski tiivistää.

Tyypin 1 diabetes johtuu insuliinia tuottavien haiman beetasolujen puuttumisesta. Jokin ympäristötekijä laukaisee geneettisen alttiuden ja käynnistää solujen autoimmuunituhon.

Hyökkäyksen torjuminen tarkoittaa ympäristötekijöiden ja immuunijärjestelmän vuorovaikutuksen ymmärtämistä niin, että osataan estää beetasolujen tuhoutuminen. Kyse on lähinnä rokotteen kehittämisestä.

Puolustusta vahvistetaan, kun vahvistetaan beetasolujen uusiutumiskykyä. Tämä on toinen tutkimuslinja.

Kantasolututkimus kehittyy nopeasti

Lääketieteellisen kantasolututkimuksen professori tutkii itse Biomedicumissa beetasolujen palauttamista. Kantasoluista muunnellaan laboratoriossa uusia, insuliinia tuottavia saarekesoluja.

”Kenestä tahansa ihmisestä voidaan tuottaa monikykyisiä kantasoluja, joita voidaan erilaistaa haluttuihin suuntiin. Tämä on nyt tärkeä perustutkimuksen työkalu myös diabeteksessa.”

Soluja on mahdollista siirtää elimistöön monin tavoin, ja ne voidaan paketoida niin, ettei immuunijärjestelmä pääse niitä tuhoamaan. Jo nyt hiirten tyypin 1 diabetes voidaan parantaa siirtämällä kantasoluista tuotettuja saarekesoluja kapselissa ihon alle.

Lokakuussa 2014 ensimmäiset potilaat saivat tällaisia siirrännäisiä ihon alle Kaliforniassa.

”Aika näyttää, saammeko lupaavia tuloksia. Tämä on vasta alkusoittoa, ja parempia menetelmiä tarvitaan.”

Erilaistettujen solujen mekanismien ymmärtäminen auttaa myös kehittämään uusia lääkkeitä.

Suomessa kaivataan uutta hoitoa

Suomessa sairastuu joka päivä neljä lasta tai nuorta tyypin 1 diabetekseen. Sairaus on yleisempi kuin missään muualla maailmassa, ja sairastuneiden määrä on lisääntynyt 20 vuotta. Vuoden 2013 tilastoissa oli pieni käänne parempaan, mutta viime vuonna lapsidiabeetikkojen määrä taas kasvoi.

Tyypin 1 diabetes lisää kuolleisuutta erityisesti munuaissairauden vuoksi. Sen tärkein riskitekijä on huono hoitotasapaino.

Erityisesti Otonkoskea huolestuttaa se, että kaikesta teknisestä kehityksestä huolimatta tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapaino ei ole parantunut 20 vuodessa juuri lainkaan.

Tavoitteena on hoito, joka palauttaa insuliininerityksen ja normalisoi verensokeritasot pitkäksi aikaa ilman haitallista ja vaarallista immuunijärjestelmään kajoamista.

”Hoidon pitäisi olla tarjolla nuorelle diabeetikolle niin, että diabeteksen komplikaatioiden kehittyminen voitaisiin ehkäistä.”

Perustutkimus on ainoa ratkaisu

Otonkosken mukaan luovia ongelmanratkaisuja syntyy ainoastaan tieteellisesti korkeatasoisen perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen vuoropuhelusta. Tarvitaan perustutkimusta, jotta voidaan kehittää kokeellisia asetelmia ja edelleen kliinisiä tutkimuksia.

”Mielestäni on syytä olla optimistinen. Yritykset tarkentuvat, ja jonain päivänä kliininen läpimurto tulee ilmeiseksi.”

Lähtökohtana on ymmärtää, että ongelma on osa monimutkaista biologista systeemiä.

”Kun biologisessa ymmärtämisessä tapahtuu kehitystä – vaikkei se olisi suoraan omalla ydinalueellamme – on mahdollista, että löytyy hyödyllisiä siltoja havaintojen välille ja pääsemme kestävään ratkaisuun.”

Perustutkimusta tarvitaan immunologiassa, virologiassa solubiologiassa ja molekyylibiologiassa.

”Tarvitaan systemaattista, pitkäaikaista tukea vapaalle perustutkimukselle, jota arvioidaan vain tieteellisen erinomaisuutensa perusteella.”

Lue myös

Talouskasvu ja potilaat tarvitsevat tutkimusrahaa

Puska palaa politiikkaan

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

Foorumi nostaa diabeteksen eduskuntavaalien teemaksi

Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »