Tutkijat, yritykset ja terveydenhuolto samaan pöytään

06.03.2015

Terveysteknologia kasvaa, mutta lääketutkimus kuihtuu Suomessa. Kasvun ja viennin veturiksi suunnitellun lääkealan ongelmat huolettavat sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyä.

Ministeri on kutsunut alan toimijoita ”pyöreän pöydän keskusteluun” miettimään toimintaedellytysten parantamista.

”Lainsäädäntöön on tehty itse asiassa aika paljon selkeyttäviä muutoksia. Äskettäin hyväksyttiin esitys siitä, että tutkimuksen kannalta välttämättömiä henkilötietoja voidaan käsitellä lääketieteellisessä tutkimuksessa, vaikka tutkittava olisi keskeyttänyt osallistumisensa. Tällaiset asiat ovat hyvin tärkeitä, jotta Suomesta tulee ennustettava ja hyvä ympäristö alan yrityksille.”

Tehtävää on paljon. Räty myöntää, että terveydenhuollosta on saattanut tulla jäykkä omaksumaan uusia teknologisia innovaatiota.

”Meillä on huippukoulutetut lääkärit, huippukoulutetut tutkijat ja hyvä tiedeympäristö, mutta teollisuus, yksityissektori ja julkisen sektori eivät keskustele yhdessä riittävästi.”

Rahoitusuudistus on soteakin tärkempi

Räty on patistanut osapuolia miettimään, miten esteitä voitaisiin konkreettisesti poistaa.

”Mikä estää terveyskeskuslääkäreitä tekemästä kliinistä tutkimusta, miksi tutkimusten määrä yliopistosairaaloissa ei kasva, mitä pitää muuttaa lainasäädössä, mitä asenteissa”, Räty luettelee.

Kysymykset ovat tärkeitä suomalaiselle lääketieteelle ja koko kansantaloudelle. Sitä on myös sosiaali- terveydenhuollon palvelurakenneuudistus, jota lääkealan kasvun tavoin täytyy yhä odottaa. Sote ei ole kuitenkaan Rädyn mukaan ensi vaalikauden tärkein asia.

”Kansalaisen näkökulmasta hallintohimmeli on ihan yhdentekevä, jos lääkäriin ei pääse. Ensi vaalikauden keskeisin uudistus on sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus, johon kaikki puolueet ovat sitoutuneet.”

Foorumin hallitusohjelmaesitys kiinnostaa

Ministeri sai Diabetesfoorumilta kymmenkohtaisen esityksen siitä, miten diabeteksen ehkäisy, tunnistaminen ja hoito pitäisi ottaa huomioon hallitusohjelmassa. Teemana on, että diabetes on voitettavissa.

”Uskon todellakin, että näin on, mutta se ei onnistu pelkällä hyvällä tahdolla tai hurskailla toiveilla. Tarvitaan todella suuria panostuksia ehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon.”

Tätä Räty luuli itsekin tarvitsevansa, kun hän muutama viikko sitten kokeili kasvuyrittäjän kehittämää uudenlaista verensokerimittaria.

”Arvo oli 8,8. Ehdin jo miettiä suklaan syömisen lopettamista ja uutta identiteettiäni diabeetikkona, kunnes muistin että kädet kannattaisi pestä ennen mittausta. Olin syönyt rypäleitä. Pesun jälkeen sokeriarvo putosi viiteen.”

Lue myös:

Uutta asennetta tutkimukseen

Näin voitetaan tyypin 1 diabetes – tehtävänä beetasolujen palauttaminen

Tutkimus ja hoito keskitetymmiksi

Talouskasvu ja potilaat tarvitsevat tutkimusrahaa

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »