Tutkimus ja hoito keskitetymmiksi

26.02.2015

Pitkäaikaissairauksien hoito ja tutkimus vaativat pienessä maassa entistä tarkempaa resurssien keskittämistä ja kohdentamista. Tätä mieltä olivat Kansallisen Diabetesfoorumin puhujat sekä valtaosa yleisöstä.

”Ei tutkimus ole Suomessa liian kallista, mutta tänne tarvittaisiin kyllä suurempia tutkimusyksiköitä”, totesi paneeliin osallistunut lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen Novo Nordisk Farmasta.

Neljättä kertaa järjestetty foorumin päätapahtuma kokosi lähes 200 alan vaikuttajaa Vanhaan Ylioppilastaloon Helsingissä. Tutkimusteemaa alustanut professori Timo Otonkoski todisti, että erityisesti tyypin 1 diabetes vaatii perustutkimusta. Insuliinia tuottavien beetasolujen valmistus kantasoluista on jo pitkällä, mutta vielä kaukana arkihoidosta.

Yleisesti tutkimusrahoitus on Suomessa supistunut ja lääketutkimukset ovat vähentyneet. Perustutkimusta kannattaisi kohdentaa tyypin 1 diabeteksen kaltaisiin sairauksiin, jotka ovat Suomessa yleisiä.

”Seuraavaan hallituksen pitäisi ottaa ohjelmaansa tutkimuskeskusten perustaminen. Syöpä, diabetes – kaikki suuret kansansairaudet tarvitsevat oman keskuksensa”, sanoo terveysalan kasvustrategian valmisteluryhmän puheenjohtaja Mikko Alkio.

Esimerkiksi diabeteksen tutkimuskeskus vaatisi Alkion mukaan 3–10 miljoonaa euroa vuodessa.

Osaamiskeskuksia myös hoitoon

Tutkimuksen kriisi huolettaa myös sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyä.
”Tehtävämme on saada tiedeyhteisöt, yksityinen sektori, teollisuus ja valtiovalta soittamaan samaa säveltä, jotta saamme lääketutkimusten ja kliinisten tutkimusten määrän nousuun. Suomeen kannattaa investoida, täällä kannattaa tutkia ja työllistää”, Räty vakuuttaa.

Räty sai Kansalliselta Diabetesfoorumilta esityksen siitä, kuinka diabeteksen ehkäisy, varhainen toteaminen ja hoito tulee ottaa huomioon hallitusohjelmassa. Yhtenä kohtana on vaativan diabeteksen hoidon keskittäminen alueellisiin osaamiskeskuksiin.

Kuntaliitoon varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen uskoo, että sote-uudistus mahdollistaa jopa valtakunnallisen osaamiskeskuksen perustamisen yliopistosairaalan yhteyteen. Pääasiassa kyseessä olisi kuitenkin virtuaalinen verkosto, joka jakaisi tietoa hoitaviin yksiköihin.

”Se voisi hyödyntää uutta teknologiaa, julkista sektoria, yksityissektoria ja järjestöjen osaamista. Fokusointi ja keskittämien toisi voimaa myös tutkimukseen. Se olisi eräänlainen hyvien käytäntöjen kotipesä.”

Idea muistuttaa Diabetesliiton osaamiskeskussuunnitelmia, ja se saakin tukea liiton toiminnanjohtajalta Janne Juvakalta.

Lue myös

Talouskasvu ja potilaat tarvitsevat tutkimusrahaa

Puska palaa politiikkaan

Professori Timo Otonkoski: sairaanhoitopiireille tutkimusbudjetit

Foorumi nostaa diabeteksen eduskuntavaalien teemaksi

Diabetesrokote etsii jättirahoitusta

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »