Diabeetikon tarina - hoida jalkojasi

Lars Wendelinin tarina on osoitus diabeteksen vakavien liitännäissairauksien yllättävyydestä. Hiekanjyvä kengässä oli viedä koko jalan.

Lars Wendelin sairastui 1985 tyypin 2 diabetekseen. Hänellä oli aluksi tablettihoito, mutta 1995 hän aloitti myös insuliinihoidon. Sairauden ensimmäinen vakava seuraus alkoi vuosia myöhemmin viattomasti.

Intohimoinen golffaaja oli pelireissulla 2001, kun pieni kivi kengässä aiheutti jalkapohjaan rakkulan. Rakkula ei parantunut vaan puhkesi sitkeäksi haavaksi.

Muodostui painehaavauma päkiään. Painehaava laseroitiin ihotautipoliklinikalla, mutta toimenpiteestä ei ollut apua.

Wendelin ohjattiin jatkohoitoon Meilahden diabetespoliklinikalle, jossa haavaa hoidettiin vaihtelevalla menestyksellä. Vuonna 2002 tehty Akillesjänteen pidennys auttoi aluksi. Suuri vaikutus oli myös tukipohjallisilla, jotka pienensivät painetta päkiässä. Lisäksi aloitettiin säännöllinen haavahoito ja erikoisjalkineiden käyttö.

Vuodenvaihteessa 2007-2008 sama haava tulehtui jälleen pahasti. Larsille nousi yli 40 asteen kuume ja yleiskunto heikkeni. Tulehdus oli levinnyt luuhun saakka.

Amputaatiota vuoden välein

Tammikuussa 2008 amputaatio oli välttämätön. Se oli ainoa keino pysäyttää tulehduksen eteneminen ja pelastaa loput jalasta, joten isovarvas ja etuvarvas poistettiin.

”Nykyään pidetään tärkeänä, että aina kun amputaatiota suunnitellaan, otetaan myös kantaa verisuonikirurgian tarpeeseen.”
Diabetologi Klas Winell

Tapahtui dominoefekti, ja tulehdus siirtyi jäljelle jääneisiin varpaisiin. Professori ehdotti amputaatiota säärestä saakka. Lars keskusteli aiheesta useiden asiantuntijoiden kanssa eikä hyväksynyt jalan katkaisua.

Tulehdus paheni, ja se täytyi saada rauhoittumaan ennen seuraavaa leikkausta. Hoitoon käytettiin vanhaa keinoa: haavaan laitettiin Saksasta tuotuja erikoiskasvatettuja kärpäsen toukkia, jotka söivät kuolleen ihosolukon pois. Toukat tekivät työtä viikon, minkä jälkeen ne poistettiin.

Keskimmäinen varvas poistettiin 2009 ja seuraavana vuonna loput kaksi varvasta. Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen jalka rauhoittui ja tulehdus parani. Juhannuksen 2011 jälkeen tehtiin vielä tynkään korjausleikkaus ja tänä päivänä Lars voi jo kävellä silikoniproteesin avulla.

”Hankalat haavat leviävät luustoon ja hoitohenkilöstöllä sekä diabeetikolla itsellään on suuri vastuu tunnistaessaan nämä haavat varhaisessa vaiheessa. Jalkojen hoito on diabeetikon kokonaisterveyden kannalta erittäin tärkeää, eikä sitä sovi milloinkaan vähätellä. Parempi hoitaa ennen kuin myöhään.”
Diabetologi Klas Winell

Lisätietoa: Käypä hoito, diabeetikon jalkaongelmat

Kirjoittanut ja kuvannut: Tarja Hartman

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »