Sote-vääntö sähköisti foorumia

Vaalivuoden vuoksi aikaistettu Diabetesfoorumin päätapahtuma osui keskelle kevään kiivainta terveyspoliittista vääntöä. Kun foorumi kokoontui Vanhaan Ylioppilastaloon, jatkoi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta parin korttelin päässä uuden, perustuslain täyttävän sote-ratkaisun etsimistä.

Moni kansanedustaja ja taustavaikuttaja joutui sukkuloimaan Arkadianmäellä, mutta lähes parisataa diabetespäättäjää, -ammattilaista ja aktiivia pääsi Vanhalle keskustelemaan pitkäaikaissairauksien hoidon ja tutkimuksen lähitulevaisuudesta.
”Usein puheissa sanotaan, että elämme jännittäviä aikoja. Voin kertoa että juuri nyt elämme todella jännittäviä aikoja sote-ratkaisun osalta”, vihjaisi sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty yleisölle.

Räty sai foorumilta kymmenkohtaisen esityksen siitä, miten seuraava hallitus voi parantaa diabeteksen ehkäisyä, varhaista toteamista ja hoitoa omassa ohjelmassaan. Ministeri sanoi uskovansa esityksen viestiin: diabetes on voitettavissa, mutta se vaatii todella suuri panostuksia erityisesti ehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon.

Vaikka sote-uudistuksen tulevaisuus oli avoin, foorumi mietti, miten palveluintegraatio voisi tehostaa pitkäaikaissairauksien hoitoa. Keskittämisestä ja yhteistyöstä haettiin apua myös tutkimuksen kriisiin.

Kansanedustaja Annika Saarikko kiteytti monen osallistujan ajatukset: diabeteksesta puhutaan politiikassa liian vähän.

 

 

Katso kuvareportaasi tunnelmista:

TIEDEUUTISET

Diabetesrokote lähestyy, eläinkokeet onnistuivat
20.11.2017 Lue lisää »

Pandemrix-rokote ei lisännyt lasten diabetes-riskiä
27.10.2017 Lue lisää »

Foorumilla

Diabetes on ehkäistävissä
Diabetesfoorumi esittää poikkihallinnollista tarttumattomien sairauksien ohjelmaa, jossa diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat keskiössä.

24.02.2015 Lue lisää »

Elintapaohjaus vaikuttaa pitkään
Elintapaohjaus suojaa tehokkaasti tyypin 2 diabetekselta, vaikuttaa pitkään ja säästää terveydenhuollon kuluja, kirjoittaa Jaana Lindström.

07.05.2013 Lue lisää »